domingo, 10 de marzo de 2013

Temari proves PAU de Biología a Catalunya

Per a prepar les proves PAU de Biología, el primer que hem de tenir clar es el temari del que us examinareu, per tal de no dedicar temps excessiu, a temes que no tenen perque sortir, o tenen una probabilitat baixa de fer-ho i descuidar altres que són essencials. El temari de les proves PAU de Biología a Catalunya es divideix en 8 temes diferents.

1* Biologia molecular (biomolècules i biotecnologia)
2* Metabolisme
3* Microbiologia
4* Immunologia
5* Ecología
6* Evolució
7* Genètica mendeliana
8* Disseny experimental

Es poden estudiar de moltes formes diferents, d'acord amb les dificultats de cada alumne. Pero considere que es una bona estrategia a seguir la divisió del temari en tres blocs tematics, que poden equivaldre als tres trimestres en els que es desenvolupa la materia al llarg del curs. El disseny experimental quedaría fora d'aquests blocs i es el primer que cal aprendre per a les PAU de Biología: realitzar e interpretar gràfics, i coneixer els fonaments del métode científic per a fer un experiment aplicant el métode.

BLOC TEMÀTIC A. Biologia molecular i metabolisme. Van units, perque no te sentit estudiar metabolisme fins no tenir una base de biologia molecular.

BLOC TEMÀTIC B. Microbiologia e immunologia. Van junts perque gran part dels problemes de immunitat es deuen a bacteris parásitis i virus, tot i que també cal tenir en compte altres tipus de microorganismes que no están directament relacionats i malalties com ara el cáncer o les alergies.

BLOC TEMÀTIC C. Ecología, evolució i genètica mendeliana. Son tres temes que es donen a 4t de ESO i que cal ampliar amb nous coneixements. Els tres es troben força relacionats entre si, especialment els de evolució i genética mendeliana. El de ecologia es moltes vegades el més novedós, els altres dos son senzills si es domina bé el vocabulari i el llenguatge de la genética mendeliana (que es l'estadística) i el llenguatge propi de cada una de les teories de la evolució, tenint en compte de cara a les proves PAU de Biología que en l'ambit científic les teories que actualmente están aceptades són les neodarwinistes,

Si teniu dubtes al voltant d'algun punt de la materia podeu deixar un comentari a sota.

2 comentarios:

  1. Hola! em dic Laura i estic interessada en les pau de biologia i ciencies de la terra, ho faig per pujar nota. Més adalt hi ha el temari de l'examen pero en altres examens surt la reproducció celular, en el llibre de 2º bachillerat però no surt res d aixo, en tinc prou amb el llibre de segon? o haig d ampliar amb altres llibres. Gracies

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Laura, la reproducció celular es temari de 1r de Batxillerat, no es temari de les PAU, pero es suposa que saps com funciona, així que no estaría de mes fer una lectura dels temes que parlen de la células de 1r. Tot depén del temps que tinguis per estudiar. Crec que els examens que dius que tenen coses de reproducció celular i les parts de les célules son de fa uns anys.

      Si estudies per lliure, i no tens molta base, jo començaría per estudiar el bloc temátic C, perque crec que es el mes senzill. Al mateix temps estaría be que anesis llegint el llibre de 1r de Batxillerat, o la biologia molecular de 2n.

      Eliminar