domingo, 22 de abril de 2012

Experiment de selecció artificial amb llavors

Un alumne de batxillerat, en el seu treball de recerca, ha plantejat la següent pregunta:
¿A partir d’un mateix grup de llavors inicial i després de diverses generacions, és possible obtenir plantes capaces de germinar en condicions d’escassetat d’aigua i plantes capaces de germinar en condicions d’abundància d’aigua? En presentar aquesta pregunta als companys i companyes de la classe hi ha hagut diverses opinions i controvèrsies. Transcrivim un fragment d’una de les discussions:

A. És evident que sí es pot obtenir. Els organismes canvien segons les circumstàncies que els toca viure: o s’adapten o moren. Segur que algunes plantes es fan capaces de germinar en aquestes condicions.

B. Entre les llavors del grup inicial hi deu haver variabilitat genètica per a les condicions de germinació. Segons quines siguin les condicions ambientals, s’afavoriran diferents fenotip
s.

1.-Argumenteu la vostra posició en relació a cadascuna de les opinions (A i B) presents al fragment de la discussió.

2.- Feu un disseny d’un procés d’experimentació per tal d’intentar conèixer si la germinació de les llavors depèn de la humitat del sòl. En el disseny cal que assenyaleu quines seran les variables dependent i independent, així com el control de l’experiment.

NOTA: Disposes de múltiples terraris que contenen suficients testos amb el substrat necessari per a la germinació. A més a més els terraris tens dispositius per regular les condicions ambientals. També tens un nombre abundant de llavors.

No hay comentarios:

Publicar un comentario