sábado, 16 de marzo de 2013

Objectius de la Biologia del Batxillerat

La matèria de biologia del batxillerat té com a finalitat el desenvolupament de les capacitats següents:

Objectiu 1. Conèixer i aplicar en diferents contextos els principals conceptes de la biologia i la seva articulació en lleis, teories i models, apreciant el seu paper en el coneixement i interpretació de la natura. Valorar en el seu desenvolupament com a ciència els canvis produïts al llarg del temps i la inluència del context històric, percebent el treball cientíic com una activitat en constant construcció, així com el seu caràcter temptatiu i creatiu.

Objectiu 2. Apreciar les aportacions de la biologia per resoldre problemes de la vida quo­ tidiana, tot valorant els aspectes ètics, socials, ambientals, econòmics o polítics relacionats amb els nous descobriments i les seves aplicacions, i desenvolupant actituds positives vers la ciència i la tecnologia.

Objectiu 3. Utilitzar informació procedent de diferents fonts i suports per formar-se una opinió crítica sobre els problemes actuals de la societat relacionats amb la biologia, mostrant una actitud oberta davant diverses opinions contrastades, i tenir capacitat per debatre i argumentar les idees pròpies i les d’altri. Utilitzar amb propietat la terminologia biològica en la comunicació en diferents contextos.

Objectiu 4. Aplicar les estratègies de la investigació cientíica: plantejament de problemes, formulació d’hipòtesis, cerca d’informació, elaboració d’estratègies de resolució, disseny i muntatges experimentals, anàlisi i comunicació de resultats amb capacitat explicativa i predictiva dels fenòmens que s’estudien.

Objectiu 5. Comprendre les lleis i els mecanismes moleculars i cel·lulars de l’herència, interpretar els descobriments de la genètica i les seves aplicacions en diferents camps, i valorar les seves implicacions ètiques i socials.

Objectiu 6. Descriure les característiques químiques i les propietats de les biomolècules bàsiques que coniguren l’estructura cel·lular per interpretar la seva funció en els processos biològics.

Objectiu 7. Interpretar la cèl·lula com unitat estructural, funcional i genètica dels orga­ nismes, diferenciar els seus diferents models d’organització i la complexitat de les funcions cel·lulars, i identiicar estructures cel·lulars en preparacions microscòpiques i microfotograies.

Objectiu 8. Analitzar els mecanismes d’intercanvi de matèria i energia entre els organis­ mes i l’entorn.

Objectiu 9. Analitzar les característiques dels microorganismes i la seva intervenció en nombrosos processos naturals i industrials. Explicar l’origen infecciós de nombroses malalties provocades per microorganismes i virus i els principals mecanismes de la resposta immunitària.

Objectiu 10. Analitzar la biodiversitat en totes les seves dimensions. Interpretar els diversos models d’organització dels éssers vius, i relacionar la seva estructura i funcionament com a resultat de l’evolució.

Objectiu 11. Comprendre la visió explicativa que ofereix la selecció natural i l’evolució a la diversitat dels éssers vius. Analitzar els problemes ambientals de diferent naturalesa en el context del debat cientíic actual

No hay comentarios:

Publicar un comentario