sábado, 1 de febrero de 2014

La longevitat de la especie humana

Una de les característiques peculiars de la especie humana es que la seva esperança de vida es més llarga que la de altres animals de tamanys similars. La comparació es evident. L'esperança de vida actual per als humans está per jsobre de 80 anys en paísos como Japó, España, Canadà, França, Alemania, Mónaco o Regne Unit. Mentre que l'esperança de vida dels porcs está al voltant de 25 anys i la de els simis més propers als homes, como ara el ximpanzé o el gorila, están entre els 35 i 50 anys quan viuen en captivitat. Reflexiona: ¿Per qué es dona aquesta diferencia tan gran? ¿Es una cuestió de adaptació de l'especie humana? ¿Aquest canvi es deu a la selección génetica? ¿o ha estat causat al perfeccionament natural de les especies, tal como afirmava Lamarck.

1. Explica el motiu de l'augment de la longevitat de l'especie humana d'acord amb la teoría Lamarckista.

2. D'acord amb la teoría de l'evolució de Darwin, els canvis es realitzen per la selección natural. Explica perque la longevitat ha estat una característica seleccionda, i quins avantatges evolutius pot tenir viure més anys.

3. Amb el neodarwinisme, els canvis evolutius es donen pel fet de que hi ha mutacions, que alteren la información genética. ¿Vivim els humans més temps que fa 5 segles, gracies a que ha mutat el genoma humà, o hi ha altres factors que influeixen?

4. Explica la diferencia entre adaptació evoutiva i aclimatació. ¿Quines proves podríes fer servir per demostrar que el canvi que s'ha produit és una adaptació evolutiva i no és una aclimatació?

No hay comentarios:

Publicar un comentario