jueves, 26 de septiembre de 2013

Les lipases i el metabolisme dels lipids-sucres

Exercici 4
Les lipases són enzims digestius que actuen a l’estómac i a l’intestí prim, on catalitzen reaccions com la indicada en l’esquema següent:


Aquesta reacció serveix per a trencar molècules com A, presents als aliments, de manera que s’obtenen molècules més petites, com B, i àcids grassos, com l’àcid esteàric de l’esquema, que es poden absorbir i passar a la sang, per mitjà de la qual aniran als diferents teixits del cos. Les cèl·lules dels teixits poden degradar els àcids grassos per a obtenir energia.

1. L’orlistat és un inhibidor de les lipases presents a l’intestí que es comercialitza com a
fàrmac per a combatre l’obesitat.


a) Escriu el nom de les molècules A i B:

b) Amb aquestes dades, expliqueu per què l’orlistat es fa servir com a fàrmac per a com-
batre l’obesitat

2. En persones obeses que tenen diabetis de tipus 2 (que presenten un excés de glucosa en sang però encara són capaces de fabricar una certa quantitat d’insulina), el consum d’orlistat ha mostrat un altre efecte beneficiós: les cèl·lules dels teixits augmenten el consum de glucosa, amb la qual cosa disminueix la quantitat de glucosa en sang.


a ) Expliqueu, amb els vostres coneixements de metabolisme, per què un fàrmac que disminueix la quantitat d’àcids grassos disponibles provoca que les cèl·lules dels teixits consumeixin més glucosa. Indiqueu quina via metabòlica es veuria incrementada i quina disminuïda en les cèl·lules dels teixits d’una persona amb diabetis de tipus 2 que pren orlistat.

b ) En canvi, l’orlistat no evita l’absorció del colesterol dels aliments. La figura adjunta mostra
l’estructura del colesterol. Compareu l’estructura del colesterol amb la de la molècula A i expliqueu per què la inhibició de les lipases no afecta la digestió del colesterol.

No hay comentarios:

Publicar un comentario