sábado, 23 de noviembre de 2013

Evolució de dues poblacions de sargantanes

Pod Kopiste i Pod Mrcaru són dues petites illes de la mar Adriàtica, davant les costes de Croàcia. Pod Kopiste era l’única d’aquestes illes que estava ocupada per una població de sargantanes de l’espècie Podarcis sicula, que s’alimentaven principalment d’insectes. L’any 1971, uns investigadors van portar a Pod Mrcaru cinc parelles de Podarcis sicula provinents de Pod Kopiste, que van colonitzar l’illa.

1. El 2007, un altre grup de científics va visitar les dues illes i va comparar les respectives poblacions de sargantanes. En el treball de camp per a mesurar la força de la mossegada de 10 exemplars de sargantanes de cada illa van recollir els resultats següents:


Illa
Pod Kopiste
Pod Mrcaru
Força de mossegada (Newton)
dePodarcis sícula
4,1
5,4
4,3
5,6
4,5
5,9
4,7
6,4
4,8
6,5
5,3
6,9
5,6
7,4
5,6
7,5
6,0
7,6
6,1
7,8

a) Calculeu la mitjana de la força de la mossegada de les sargantanes analitzades per a cadascuna de les illes i elaboreu una conclusió comparant les dades.

b) En aquests treball de camp, els científics també van constatar que les sargantanes de Pod Mrcaru s’alimentaven majoritàriament de vegetals i presentaven canvis anatòmics respecte a la població inicial, que facilitaven l’alimentació vegetariana. Així, tenien el cap més gran i una força masticatòria major, útil per a triturar aliments vegetals, que són més durs que els insectes. També presentaven adaptacions intestinals que faciliten la digestió de la cel·lulosa. En només 36 anys, la població de Podarcis sicula de Pod Mrcaru ha canviat. Expliqueu el mecanisme evolutiu pel qual s’ha produït aquest canvi.

No hay comentarios:

Publicar un comentario