lunes, 8 de abril de 2013

Tolerancia a la salinitat: Els parasits que s'eliminen amb aigua del mar

Determinats peixos d'aquari d'aigua dolça sovint pateixen l'anomenada malaltia del punt blanc, caracteritzada per la presència de petites taques blanques a les escates i les aletes. Una anàlisi microscòpica de les taques evidencia la presència d'un protozou paràsit. Submergint durant uns minuts els peixos en aigua amb una concentració salina superior a la de l'aquari els paràsits desapareixen en la major part dels casos.

A) Quin fenomen fa possible que el paràsit desaparegui? Expliqueu les transformacions que experimenta l'organisme paràsit.

B) La taula següent mostra els resultats d'un experiment fet amb peixos d'aigua dolça d'una mateixa espècie que patien la malaltia del punt blanc i eren submergits durant un minut en solucions salines a diverses concentracions. Feu un gràfic dels resultats i raoneu a quina concentració és més eficaç el tractament tenint en compte que quan es submergien els peixos a una concentració superior a 20 g •l-1 la major part d'ells morien.

Concentració salina (g •l-1)  2.5  5.0  7.5 10.0 12.5 15.0 
Nombre de paràsits en un peix          150 150 150 150 140 100 
Concentració salina (g •l-1)            17.5 20.0 22.5 25.0 27.5 30.0
Nombre de paràsits en un peix           45 10 8 5 0 0

C) La mort dels peixos durant l'experiment és un exemple que evidencia que cada espècie té el seus propis marges de tolerància per a una determinada variable ambiental. Expliqueu què vol dir això i il•lustreu-ho amb un altre exemple.

No hay comentarios:

Publicar un comentario