L’any 1848 el metge I. P. Semmelweis va fer servir el mètode científic per resoldre un problema de salut pública important. Semmelweis treballava a Viena, on hi havia dues clíniques de maternitat. Ell prestava serveis a la Primera Clínica, en la qual al voltant del 10 % de les parteres morien del que s’anomenava “febres puerperals”. En canvi el percentatge de morts a la Segona Clínica per aquesta mateixa causa era molt menor, aproximadament del 3%.
1) Semmelweis no entenia quina era la causa d’aquesta diferència tan important en el percentatge de morts. Va intentar esbrinar si en cada clínica les dones estaven sotmeses a tractaments diferents, i va comprovar que tenien la mateixa dieta i rebien les mateixes cures.
a) Enuncieu, en forma de pregunta, el problema que volia resoldre Semmelweis.
b) Per què era tant important esbrinar si els tractaments eren idèntics en les dues clíniques?
2) Semmelweis va continuar investigant i es va adonar que a la Primera Clínica les mares eren ateses per estudiants de medicina i a la Segona per llevadores. L´única diferencia de procediment era que els estudiants, abans d’atendre a les parteres, feien pràctiques a la sala
d’autòpsies, mentre que les llevadores només treballaven a la sala de parts. Semmelweis va pensar que alguna cosa, que va anomenar “matèria cadavèrica”, era transmesa des dels cadàvers a les mans dels estudiants i contaminava les parteres. Va obligar als estudiants de medicina a netejar-se les mans amb una solució antisèptica abans d’entrar a la sala de maternitat i només amb això la mortalitat es va reduir fins a l’1 %.
a) Enuncieu la hipòtesi de l’experiment de Semmelweis, i expliqueu quina en va ser la conclusió.
No hay comentarios:
Publicar un comentario