lunes, 11 de noviembre de 2013

Algues a una missió espacial tripulada

Després dels èxits aconseguits per la sonda espacial Curiosity l’agost de 2012, els científics de la NASA planegen una missió tripulada a Mart pels volts de l’any 2030.

1- Per a aquesta missió es considera la possibilitat d’utilitzar cultius d’algues verdes unicel·lulars que proporcionin matèria orgànica utilitzable com a aliment. Un altre dels avantatges que els científics de la NASA consideren que pot tenir l’ús de cultius d’algues microscòpiques dins la nau espacial és que es podrà disposar de l’oxigen que s’allibera durant el mateix procés metabòlic que permet sintetitzar matèria orgànica.

a) Anomeneu el procés metabòlic que realitzaran les algues per sintetitzar matèria orgànica i escriviu el seu balanç global.

b) Des del punt de vista metabòlic, quins requeriments mínims d’energia i substàncies químiques necessitaran els cultius d’algues per poder realitzar aquest procés de síntesi de matèria orgànica? Fes una llista dels requeriments (3 d'ells són fonamentals) i justifica breument cada una de les teves eleccions.

c) En quin moment o fase del procés s'obté l'oxigen?

d) A partir de quina substancia s'obté l'oxigen?

e) Per què susposa un avantatge que s'allibere oxigen dins de la nau?

f) Un investigador ha suggerit la idea de bombejar tot l’oxigen que vagin alliberant les algues cap a l’habitacle dels tripulants i mantenir els cultius d’algues exclusivament en aire de l’atmosfera marciana. Tenint en compte que l’atmosfera de Mart conté un 85% de diòxid de carboni, un 10% d’hidrogen i un 5% d’argó, es podrien mantenir els cultius d’algues en aquestes condicions? Justifiqueu la resposta. [0,5 punts]

No hay comentarios:

Publicar un comentario