martes, 24 de abril de 2012

Especiació, elefants nans i l'homo floreiensis

L'any 2004 es van descobrir a l'illa de Flores unes restes de fòssils humans atribuïts a una nova espècie d'homínid, l'Homo floresiensis, amb una antiguitat d'uns 18.000 anys. Media poc menys d'un metre i tenia el cervell semblant al dels humans actuals, però més petit. Al 2005 es van trobar restes de 9 individus més, amb iguals característiques.

1) Se sap que l'Homo floresiensis va coexistir amb l'Homo sapiens (del que també s'han trobat moltes restes a l'illa de Flores). Malgrat les moltes excavacions, els científics no esperen trobar fòssils de possibles encreuaments entre aquests dos tipus d’homínids. Expliqueu en què es fonamenta aquesta hipòtesi

2) H. floresiensis convivia amb altres animals, com ara una espècie d'elefant nan que habitava en aquell temps l'illa. Tenir una “mida petita” és una característica comuna d’algunes espècies que viuen en illes. Es tracta d'una adaptació a un medi on no hi ha depredadors i els recursos són limitats. Justifiqueu aquesta característica des del punt de vista evolutiu.

3) En dos continents diferents han evolucionat a partir d’un mateix antecessor, l’elefant africà (1) i l’elefant asiàtic (2). Com es poden haver originat dues espècies a partir d’un avantpassat comú?

No hay comentarios:

Publicar un comentario